keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Lindan Kerkkä-viikko


Onko se nyt eläintä, ihmistä vai kasvia? Mitä väliä sillä on? Se on erikoinen tavallaan ja joka tapauksessa osa luontoa. Biotaide murskaa arkipäiväiset käsitykset elinympäristöstämme.

Valo tekee ihmeitä. Biotaide on vasta 2000-luvulla keksitty termi ja siksi se perustuukin vielä lähinnä testauksiin ja kokeiluihin. Kriteerien lista ei ole pitkä: orgaanisia aineita käyttäen, taidetta ja luonnontieteitä yhdistellen; mahdollisuudet ovat rajattomat. Höyhenen saa makrotasolla näyttämään niin silkkisen pehmeältä kuin raudan kovaltakin.

 Biotaiteilijat ovat tunnetusti aloittaneet joltain muulta taiteen alalta. He ovatkin siis ennemmin 
monialaisia taiteilijoita. Omatekoinen makroskooppi loi raon aistiemme ulkopuoliseen maailmaan,
 joka on kiistatta katsetta avartava, mutta eikö näiden kuvien pohjalta olisikin upea toteuttaa myös pidemmälle vietyjä taiteen muotoja.


Lähempää katsomalla voi löytää aarteita. Tässäkin paljaalle silmälle lähes mustana näyttäytyvä käpristynyt ruusunmarja todistaa omaavansa kovinkin esteettisen puolen. 
Suunnittelija sisälläni näki tässä mahtavan seinäprintin, joka toisi huoneeseen kuin huoneeseen mielenkiintoista maanläheisyyttä.
Valmistaudutaan siihen toivottuun eettisempään ja ekologisempaan tulevaan.


Luonto osaa yllättää. Ihminenhän on superorganismi. Se tarkoittaa sitä, että meissä elää runsas lajitelma erilaisia elijöitä, joiden yhteinen työskentely on meille elintärkeää. Kaikesta solukostamme vain yksi kymmenestä on meidän omaa ihmissolukkoamme ja loput bakteerisoluja. Olemme siis eliöinä paljon lähempänä luontoa kuin nykymaailma antaa ymmärtää. En myöskään odottanut jäkäliä tutkiessani törmääväni leijonaan, tuosta väriloistosta puhumattakaan.

Jo toisena päivänä (10.4.2019) löysin Luston sammalikosta satumaailman. Keijukaista tai maahista vielä kuvaan kaivattaisiin.

Taide on uskomattoman laaja käsite ja biotaiteen kaltaisten uusien tulokkaiden kautta se jatkaa 
kasvuaan. Toivottavasti tästä nousee tulevaisuudessa suurikin ilmiö, sillä tätä kautta ihminen voi oppia kunnioittamaan arvokasta luontoamme entistä syvällisemmin ja näkemään ekologisen kehityksen merkityksen  jälleen uudelta kantilta. Jos tästä tiivistetysti haluaa jotain oppia, kannattaa muistaa se, kuinka äärettömänkin pienestä voi saada aikaan jotain valtavan suurta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Biotaiteilijoita

Brasilialais-Amerikkalainen Eduardo Kac on taiteilija, joka käyttää apunaan bioteknologiaan ja geenitiedettä. Hänen tunnetuin teokse...